Iedere ondernemer met een eigen bedrijf heeft een zakelijk energiecontract nodig. Wanneer je net bent begonnen met ondernemen, weet je misschien niet helemaal goed waar je moet beginnen. Er is namelijk een verschil op te merken in het soort zakelijke energiecontract dat je af kunt nemen. Zo zijn er energiedeals beschikbaar voor kleinzakelijke verbruikers en zijn er andere energiecontracten beschikbaar voor grootzakelijke verbruikers van zakelijke energie. Hoe weet je precies onder welk verbruik je valt met je bedrijf? In dit artikel lees je alles over kleinzakelijke en grootzakelijke energie.
Kleinzakelijke energie: wat is dat precies?
De bedrijven die in Nederland kleinzakelijke energie nodig hebben, zijn over het algemeen zelfstandige ondernemers en mkb’ers. Zij verbruiken in verhouding met grootzakelijke afnemers namelijk weinig zakelijke energie. Als zzp’er is het dus duidelijk welke vorm van zakelijke stroom je nodig hebt, maar hoe zit dat eigenlijk met mkb’ers? Wanneer je bedrijfspand beschikt over een aansluiting van elektriciteit waarvan de capaciteit kleiner is dan 3 x 80 Ampère dan val je onder de kleinzakelijke verbruikers. Hierbij moet de capaciteit van de gasaansluiting kleiner zijn dan 40 m3 per uur. Wanneer je niet zeker weet hoe het zit met de aansluitingen bij jouw bedrijf kun je contact opnemen met de netbeheerder. Op basis daarvan kun je beginnen met zakelijk energie vergelijken voor de beste deal. Een ander punt waaraan je een kleinzakelijk energiecontract herkent, is het feit dat je maandelijks één factuur ontvangt waar alle kosten (netbeheer én energie) op staan vermeld. Bij grootzakelijke energie zit dat anders.
Wat is grootzakelijke energie?
Daar ontvang je namelijk altijd twee facturen: een factuur van het energiebedrijf voor de energie die je verbruikt hebt en een factuur van de netbeheerder voor de kosten voor het netbeheer. Bij een grootzakelijke aansluiting zie je dat de capaciteit van alle elektrische aansluitingen binnen het bedrijf groter is dan 3 x 80 Ampère en dat de gasaansluiting ook groter is dan 40 m3 per uur. Dat is dus exact het tegenovergestelde van een kleinzakelijke aansluiting. Wat ook goed is om te weten, is dat je bij een grootzakelijk energiecontract altijd exact betaalt voor wat je verbruikt hebt aan energie en gas. Bij een kleinzakelijk energiecontract is dat anders geregeld – daar betaal je een vast bedrag per maand. Alles wat je extra verbruikt of juist niet verbruikt wordt aan het eind van het contractjaar verrekend. Je kunt deze vorm dus wel een beetje vergelijken met het energiecontract voor je particuliere verbruik. Daarvoor betaal je ook een vast bedrag per maand, waarna je geld terug krijgt of nog wat extra’s moet betalen om je energieverbruik te verrekenen. Bij grootzakelijke energie kom je dus nooit aan het eind van het jaar voor vervelende financiële verrassingen te staan.
Hoe scoor ik de beste energiedeal?
Weet je eenmaal onder welk verbruik je valt? Dan kun je beginnen met energie vergelijken grootzakelijk of energie vergelijken kleinzakelijk om op die manier het beste energiecontract te kunnen scoren. Dat is namelijk de meest eenvoudige manier om aan een scherpe energiedeal te komen. Gebruik hiervoor een zakelijke energievergelijker die voor jou het zoekwerk kan doen. Het enige dat je hiervoor moet weten, is je jaarlijkse energieverbruik. Eventueel extra wensen, zoals de wens voor groene stroom, kun je hier ook invullen. Vervolgens gaat de tool voor jou op zoek naar de beste match. Iets waar je ook nog aan moet denken om zo min mogelijk te betalen voor je zakelijke energie is de einddatum en opzegtermijn van je huidige contract. Stap bijvoorbeeld nooit te vroeg over, dus voordat je opzegtermijn ingaat, om op die manier een opzegboete te voorkomen. Let op: stap ook zeker niet te laat over. Er is namelijk ook een einddatum waar je rekening mee moet houden. Wanneer de einddatum verstreken is, mag het energiebedrijf je contract stilzwijgend verlengen. Dat gebeurt helaas altijd tegen hoge verlengingstarieven, dus wees precies op tijd voor de beste deal.