Home Mode Volg jij deze regels als je een smoking draagt?

Volg jij deze regels als je een smoking draagt?

0
Volg jij deze regels als je een smoking draagt?

Binnenkort een gelegenheid waar Black Tie of Cocktail de dresscode is? Dan dien je jezelf uiteraard te presenteren in een smoking. De smoking is het koningsstuk in iedere garderobe van een man en dient dan ook met klasse en met stijl gedragen te worden. En dat blijkt in de praktijk nog wel eens makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker voor de heren die nog geen of maar weinig ervaring hebben met deze dresscode en een foutje wordt dan ook zo gemaakt. Natuurlijk worden we er tegenwoordig niet meer zo zwaar op afgerekend als vroeger maar toch, het is wel gewoon zo prettig als je weet hoe het hoort. Daarom hebben we in dit blog de belangrijkste regels voor je op een rijtje gezet.

Jasje dicht behalve als je zit

Het jasje van de smoking heeft altijd maar één knoop. Deze knoop moet altijd worden vastgemaakt tenzij de man zit. Tenminste als er een gilet onder de smoking wordt gedragen. Wanneer er geen gilet wordt gedragen blijft de smoking gesloten. Daarom kiezen de meeste mannen er ook voor om wel een gilet onder hun smoking te dragen. Zitten met een sloten jasje is namelijk minder comfortabel dan je misschien zou denken. Zodra je echter weer gaat staat sluit je het jasje direct weer. Het liefst met een hand maar we begrijpen het als dit in het begin nog wat onwennig gaat. Dan uiteraard liever met beiden handen.

Klassieke uitstraling

Er zijn inmiddels een tal van pakken op de markt, zowel smokings als gewone pakken. Soms lijken sommige normale pakken behoorlijk op een smoking maar zijn het toch net niet. Let er altijd op dat je het juiste pak koopt. Een smoking herken je aan de revers. De revers van een smoking zijn altijd van satijn. Daarnaast heeft het jasje geen spleten of flappen. Ook zijn er geen sportieve zakken in gemaakt. Het jasje kan eventueel wel voorzien zijn van een dubbele rij knopen. In dit geval dient ook deze rij dichtgemaakt te worden, behalve als je zit uiteraard dan mogen ze weer los. Ook zin de mouwen van je overhemd altijd zichtbaar en komen dus onder je jasje uit. Is dit niet het geval? Dan is of het overhemd te kort of het jasje te lang.

Matchende vlinderdas

De vlinderdas is een ook een onderdeel dat de man dient te dragen. De vlinderdas heeft altijd dezelfde kleur als de smoking en is gemaakt van dezelfde stof als de revers. Bij een zwarte smoking is het dus een zwarte vlinderdas van satijn. De smoking wordt nooit met een normale das gedragen dus wanneer je weet dat er binnenkort een feest met deze dresscode op de planning staat. Zorg er dan in ieder geval voor dat de vlinderdas alvast in huis is.