Sinds de pandemie hebben muzikanten nieuwe manieren moeten zoeken om met elkaar muziek te maken en te delen. In plaats van live jam sessies in een café zijn veel muzikale collabs nu online. Maar deze transitie is niet zo maar gemaakt. Je zal immers thuis moeten investeren in de juiste apparatuur en een mini home studio moeten maken. En het belangrijkste item? Je microfoon.
De ene microfoon is de andere niet. Sommige microfoons zijn gemaakt voor specifieke toepassingen, maar vaak is een degelijke microfoon ook een kwestie van smaak. Voor een (thuis)studiosituatie is het belangrijk in ieder geval een goede condensator microfoon te hebben met karakteristieken die je kan instellen. Maar voor een live optreden zal je weer een hele andere microfoon gebruiken. Staat een microfoon kopen al een tijd op je wishlist? Lees dan deze blog eens door.
Fantoomvoeding
Een ding om rekening mee te houden is dat bijna alle condensator microfoons een fantoomvoeding hebben. De microfoon heeft dan een spanning nodig van 48V om te kunnen functioneren. Sommige van dit soort microfoons werken op interne batterijen. Maar vaak moet je de microfoon voeden vanuit het mengpaneel of een voorversterker. Een ander alternatief is een los kastje met fantoomvoeding.
Gevoeligheid
Een studio microfoon pikt ieder geluid op. Dat kan soms ongunstig uitpakken. Want de microfoon registreert ieder tikje tegen het statief of iedere kraak in je vloer. Het is daarom vaak wenselijk een condensator microfoon op te hangen in een shockmount (ofwel: een ‘spin’).
Dynamisch
Microfoons die je op het podium gebruikt zijn meestal dynamisch. Een dynamische microfoon heeft geen voeding nodig. Dynamische microfoons zijn dus ook iets minder gevoelig. Een condensator microfoon op het podium zal snel gaan rondzingen. Desalniettemin zijn er veel zangers die een condensator microfoon willen op het podium, omdat ze het beter bij hun stem vinden passen en er meer dynamiek mee kunnen creëren. Daartoe zijn speciale condensator zang microfoons ontwikkelt. Deze zijn wel een stukje duurder dan reguliere dynamische microfoons.
Stereo opnames
Ook bestaat de mogelijkheid geluid stereo op te nemen. Dit wordt vaak gedaan om het totaalgeluid van een drummer, koor of band op te nemen. Daartoe worden zogenaamde ‘richtmicrofoons’ (condensatorpijpjes) gebruikt. Die kan je vervolgens op twee manieren opstellen. In de AB opstelling positioneer je beide microfoons parallel op 60 cm afstand van elkaar. De XY opstelling zet je de microfoons in een hoek van 45 graden. Een voordeel van deze laatste opstelling is dat je het stereobeeld verbreed door de hoek te vergroten.
De belangrijkste regel voor de aanschaf van een microfoon? Je kunt beter één goede kopen dan verschillende goedkope microfoons tegelijk. Goedkope microfoons hebben vaak beperkingen in hun reikwijdte waardoor het geluid niet goed uitkomt.