Home Blog Beter slapen met een aantal tips

Beter slapen met een aantal tips

0
Beter slapen met een aantal tips

Slapen is een van de belangrijkste behoeften van de mens. En niet zomaar slapen, maar goed slapen. Slapen we niet genoeg, dan worden we minder scherp, voelen we ons zwak, moe en chagrijnig. Daarom is het ook wel balen als je een lichte slaper bent. Dan word je meer ochtenden dan gemiddeld wakker met het gevoel dat je helemaal niet uitgerust bent. Het is makkelijk om te denken dat je nu eenmaal een lichte slapen bent, dus dat er niets aan te doen is en dat je er maar gewoon mee moet leven. Maar gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om je nachtrust te verbeteren. 

Afsluiten van je omgeving

Je kan ervoor zorgen dat tijdens je slaap, je minder snel wakker zal worden door omgevingsfactoren. De grootste factoren die je kunnen wekken zijn licht en geluid. Dat komt door ons oerinstinct. We zijn vroeger getraind door de natuur om wakker te worden van licht, want dan begint de dag. En van geluid worden we wakker omdat dat een bedreiging kon zijn van een gevaarlijk dier. Wakker worden van deze twee zaken kan je redelijk goed voorkomen. Geluid kan je dempen door met oordoppen te slapen. Dit hoeft niet elke nacht natuurlijk, maar je kan ze altijd op je nachtkastje leggen voor de zekerheid. En wat betreft licht: zorg voor verduisterende gordijnen of rolluiken

Rustig worden

Voordat je probeert te slapen, moet je eigenlijk eerst even tot rust komen. Dan kan je vervolgens veel sneller en ook vooral lekkerder in slaap vallen. Probeer een uur voordat je gaat slapen al niet meer op je telefoon te kijken. Je telefoon is namelijk bron van een hoop stress. Als je het niet kan laten, kan je misschien een bril kopen met blauw licht filter. En als je sowieso al moeite hebt met in slaap vallen, dagelijks, is het aan te raden om eens te proberen een ademhalingsmeditatie te doen voor je naar bed gaat. Dat werkt voor veel mensen om wat meer te ontspannen. 

Comfort

En natuurlijk moet je ervoor zorgen dat je je prettig voelt in je slaapkamer en bed. Dus niet te warm of te koud, en een matras dat je lichaam goed ondersteunt. Een matras waar je helemaal in wegzakt klinkt altijd heel fijn, maar de realiteit is dat je daar snel rugpijn van krijgt. Ga dus voor een matras waar je comfortabel op ligt, maar waar je ook je lichaam een plezier mee doet.