Slapen. Één van onze belangrijkste levensbehoeftes, maar toch iets wat we soms kunnen behandelen alsof het iets onnozels is. Een uurtje langer opblijven om iets op tv af te kijken, uitslapen tot het middaguur omdat je een wijntje teveel op hebt – we gaan over het algemeen niet al te zorgvuldig met onze slaap en onze slaappatronen om, en hebben niet door hoeveel dit ons eigenlijk beinvloed. Want je slaap heeft niet alleen invloed op hoe moe je bent, maar ook je fysieke én mentale gezondheid kunnen eronder lijden als je niet voldoende of niet goed slaapt. Lees hier alles over lekker slapen en hoe je slaap kunt gebruiken om je welzijn te verbeteren!

Het belang van slaap

Je slaap is een verplichte rustperiode die je lichaam inlast. Juist voor mensen die de hele dag aan het rennen en vliegen zijn om alle balletjes in de lucht te houden is het belangrijk om een goede nacht door te slapen. Als je overdag en in de periode dat je wakker bent niet de tij neemt om je geest én je lichaam tot rust te laten komen, moet je die tijd inhalen tijdens je slaap. Er gebeurt een hoop terwijl je slaapt: je verwerkt de dag en alle indrukken en gevoelens die je hebt gehad, je spijsvertering gaat aan de slag met alles wat je die dag hebt gegeten, ja ademhaling komt tot rust, en je lichaam herstelt van alle beweging die je hebt gehad. Logisch dus om te bedenken dat wanneer je te kort of niet goed slaapt, zich dat uiteindelijk uit in lichamelijke kwaaltjes die je niet kunt verklaren, algehele vermoeidheid, of een minder goede stemming. 

Hoe slaap je goed?

Maar hoe zorg je er dan voor dat je goed slaapt? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om meer uit je slaap te halen. Allereerst is het belangrijk dat je een vast slaappatroon hebt; dus elke dag ongeveer dezelfde tijd naar bed gaan en weer opstaan. Zo went je lichaam snel aan dit patroon en haal je het meeste uit de slaap die je krijgt. Daarnaast is het belangrijk dat je lang genoeg slaapt, minstens 8 uur per nacht. En om goed in slaap te kunnen komen, om die 8 uur ook echt te halen, is het belangrijk dat je goed ligt. Wij raden een dekbed en hoofdkussen aan van Polydaun – een van de eerste merken op die markt en daarmee zeker wel experts te noemen als het op lekker slapen aan komt!