Home Wonen Wat is een hypotheekrente en waarom de rente vergelijken? 

Wat is een hypotheekrente en waarom de rente vergelijken? 

0
Wat is een hypotheekrente en waarom de rente vergelijken? 

Ben je van plan om een woning te kopen en wens je daarvoor een hypotheek over te sluiten? Dan zul je zeker de hypotheekrente online moeten vergelijken op gespecialiseerde websites. Zo kun je een goede keuze maken en flink besparen. Die rente is nu al enige tijd opvallend laag, maar hoe die zal evolueren weet niemand. De hypotheekrente vergelijken op verschillende plekken is daarom een goed idee. 

Maximale hypotheek berekenen

Voor je een hypotheek afsluit kun je maar best je maximale hypotheek berekenen. Dat doe je makkelijk online op gespecialiseerde vergelijkingssites.

Wat verstaan we onder de hypotheekrente?

Een hypotheek is een lening die je in staat stelt je woning te kopen. Daar betaal je uiteraard rente. In dit geval dus een hypotheekrente. Hoe hoger deze rente hoe meer je maandelijks aan hypotheeklasten betaalt. Dat bedrag hangt af van drie elementen. Naast de koopprijs van je woning zijn dat de risico’s en de kosten.

Hypotheekrente en de inkoopprijs

Kredietverstrekkers verlenen alleen leningen en hypotheken als ze geld ter beschikbaar hebben. Ze kunnen daarvoor lenen bij hun Centrale Bank en betalen daar rente over. Hoe hoog die rente is, is vooral afhankelijk van aanbod, looptijd en kredietwaardigheid. Ze kunnen ook gebruik maken van spaargeld en ook dat kost hen rente.

Leningen houden risico’s in

Alle leningen houden risico's in. Bij een hypotheek op je woning is die woning het onderpand. Bij een hypotheek voor een woningaankoop hebben aanbieders geen woning als onderpand. Dat vergroot hun risico's en daar moet voor betaald worden. Ze houden ook rekening met zogenaamde rente- en kredietrisico. Het belangrijkste renterisico is een stijgende rente in de periode tussen het aanbod en het afsluiten van je hypotheek. Een ander risico is wanneer je je hypotheek niet meer kunt terugbetalen. Dat is het kredietrisico. En dan zijn er nog de onkosten van de kredietmakelaar zelf.

Variërende rente

Die hangt vooral af van de economie. Bij een positief klimaat stijgt de kapitaalmarktrente. In het tegenovergestelde geval wordt lenen aantrekkelijker.

Berekening 

Het bedrag van je hypotheekrente hangt af van je persoonlijke situatie, van de waarde van je woning, de gekozen hypotheekvorm, van je risico's en van de rentevaste periode.

Rentevaste periode: rente lang of kort vastzetten?

Bij een rentevaste hypotheek blijft die gedurende de ganse looptijd ongewijzigd. Die periode bedraagt minstens één en maximaal 30 jaar. Bij een lage rente is lenen aantrekkelijk. Andere vormen zijn een korte renteperiode of een variabele rente, waarbij de maandelijkse rente verschilt (varieert).