Ben je aan een nieuwe vloerbedekking toe en gaat je voorkeur naar een parketvloer? Dat geeft je vele mogelijkheden. Kijk eens op de site van laminaatenparket.nl. Er zijn namelijk meerdere soorten parketvloeren, elk met hun specifieke voor- en nadelen. We zetten ze voor jou op een rijtje. Dat maakt kiezen makkelijker!
Meest populaire vloerbekleding
Vooral laminaatenparket en is nog altijd een van de meest gebruikte vloerbekledingen. Daarnaast zijn er nog heel wat soorten parket zodat je zeker een vindt die bij je interieur en aan de bouwstijl van je woning past. Parket geeft je interieur een persoonlijke en gezellige uitstraling. Om het meest geschikte parket voor je woning te vinden hou je best met enkele belangrijke factoren rekening.
Wat is parket?
Parket is een verzamelnaam voor de diverse soorten massief houten vloeren. Nadat de planken op maat werden gezaagd worden ze achtereenvolgens geschuurd, gelakt en voorzien van een beschermlaag uit was of olie. Oorspronkelijk gebruikte men voor parket uitsluitend eikenhout. Deze houtsoort wordt meer en meer vervangen teak, notelaar, esdoorn, kastanje, kambala en merbau. Omdat hout minder bestand is tegen vocht leg je best geen parket in je keuken en in je badkamer.
Houten plankenvloer
Klassiek parket bestaat uit massieve, houten planken die je vaak nog moet vlakschuren en verder afwerken. Voor de nodige stabiliteit plaatst men dikwijls een ondervloer. De dikte van een massief houten plankenvloer varieert tussen 6 en 22 millimeter en wordt meestal gelijmd of genageld.
Strokenparket
De zijkanten van deze stroken zijn uitgerust met groeven. Die maken het plaatsen met een eenvoudig kliksysteem mogelijk. Het zorgt er ook voor dat de stroken mooi op elkaar aansluiten.
Samengestelde parketvloeren
Bestaat vaak uit drie lagen met een toplaag tot zes millimeter. De middelste laag is dikker, gemiddeld acht millimeter. De dikte van de onderste laag hangt af van die van bovenlaag. De drie aparte lagen voorkomen het scheef trekken van je parketvloer.
Fineerparket
Heeft een dunnere toplaag wat fineerparket goedkoper maakt. Voor de onderste laag gebruikt men hardere HDF-platen.
Voordelen van een parketvloer
Parketvloeren zorgen voor belangrijke voordelen:
- Dit natuurproduct zorgt voor een warme en gezellige uitstraling
- Eenvoudige plaatsing
- Aangenaam in gebruik
- Duurzaamheid met een lange levensduur
- Kunnen makkelijk herstelt en gerenoveerd worden
- Goede isolator
- Hoge kwaliteit
Nadelen van parketvloeren
- Krasgevoeliger
- Verkleuren makkelijker
- Minder vochtbestendig en sterk onderhevig aan temperatuurschommelingen
- Zijn relatief duur
Onderhoud parketvloer
Voor een langere levensduur vragen parketvloeren een regelmatig en aangepast onderhoud en een beschermlaag uit vernis, beits en oliën.