Home Blog Zorgen voor een waardige afscheid

Zorgen voor een waardige afscheid

0
Zorgen voor een waardige afscheid

Afscheid nemen van een geliefde of dierbare is niet makkelijk. Als je dit op een gepaste manier doet kan dit je wel helpen bij de rouwverwerking. Zit je met vragen omtrent uitvaart? Je kunt bij een uitvaartverzorging in Amsterdam terecht met al je vragen. Soms weten nabestaanden niet precies welke stappen ze moeten zetten of hoe ze zaken moeten aanpakken. Professioneel hulp is in zo een situatie wel op zijn plaats.

Uitvaartverzorger

Door het overlijden van een dierbare valt er een plek open in de familie, op de werkplek of vriendenkring. Het kan een oma, opa, neef, nicht, tante of oom zijn, maar het kan ook een beste vriend zijn, die je voor de rest van je leven zal moeten missen. De verwerking van het verlies kost je wat, maar ook diverse praktische zaken die geregeld moeten worden kosten niet alleen geld, maar ook energie. De wens is altijd om de overledene op een waardige manier naar zijn of haar laatste rustplaats te brengen. Je kunt als nabestaande ervoor kiezen om veel zelf te doen, maar je kunt de uitvaartverzorger ook inschakelen. De uitvaartverzorger kan hierbij een wezenlijke bijdrage leveren. Deze staat tussen de nabestaanden en begraafplaats of crematorium. De begrafenisondernemer maakt het de familie wat lichter door te assisteren en te begeleiden bij keuzes rondom de uitvaartceremonie.

Waarop moet je letten

Het inhuren van een uitvaartverzorger is een enorme hulp voor de nabestaanden. Toch moet je op enkele belangrijke zaken letten. Een van de zaken waaraan je aandacht moet besteden is de kist, die een integraal onderdeel is van de herinnering aan je geliefde. Kiest voor een kist met deksel, omdat een open kist onder andere insecten en vocht in de kist laat komen. Neem je tijd om te kijken naar de materialen waarmee de kist is vervaardigd. Een kist kan van hout, marmer, porselein of plastic worden gemaakt. Het is verder ook verstandig om de prijs te overwegen. Sommige kisten zijn duurder dan andere. Bijvoorbeeld modellen met ingewikkelde houtsnijwerken kosten iets meer dan een eenvoudige. Plan dus ook op basis van je budget.

Verschillende uitvaarten

Er zijn verschillende soorten uitvaarten, waaronder moderne uitvaart, multiculturele uitvaart en wateruitvaart. Bij een moderne uitvaart worden de traditionele dingen vervangen met persoonlijke wensen. De nabestaanden hebben hierdoor meer vrijheid en kunnen ze de wensen van de overledenen makkelijker in vervulling brengen. Je kunt bijvoorbeeld de dienst in de kerk verplaatsen naar een favoriete plek van de overleden.