Je brengt je kind bij een kinderopvang als je als beide ouders andere verplichtingen hebt. Dan kan je denken aan werken, studeren of ander bezigheden waar een kind geen onderdeel vanuit kan maken. Onder kinderopvang vallen bijvoorbeeld peuterspeelzalen, gastouderopvang en dagopvang. In dit artikel lees je meer over de kinderopvang.

De feiten cijfers wat betreft kinderopvang

Op dit moment telt Nederland zo’n 53.000 kinderopvang locaties. Binnen deze locaties worden zo’n 645.000 kinderen opgevangen. Dit aanbod is verdeeld over dagopvang, buitenschoolse opvang, gastouderopvang, gastouderbureaus en peuterspeelzalen. Naast de normale dagopvang kiezen steeds meer ouders voor informele opvang. Waarom is dat? Dat komt omdat ouders meer flexibiliteit willen hebben. Flexibiliteit in de vorm van flexibele breng- en haaltijden, flexibele prijzen en een ruimer pakketkeuze. En daarin voldoet informele opvang een stuk beter dan formele opvang. Daarnaast is informele opvang makkelijk te vinden door gebruik van apps en social media. Maar dat betekent niet dat normale kinderopvangen verleden tijd zijn. Ze worden nog vaak genoeg ingezet, zoals kinderopvang Piccolini

Wat zijn de kosten van kinderopvang?

De kosten van een kinderopvang hangt helemaal af van het soort opvang. Daarnaast wordt de prijs berekend door middel van het aantal kinderen en hoe lang ze per week worden opgevangen. De prijs voor kinderopvang ligt gemiddeld op de zes tot acht euro per uur. Je hebt een aantal vormen van kinderopvang waar ouders kinderopvangtoeslag krijgen. Dit is een vergoeding vanuit de overheid. Er gaan zelfs verhalen de ronde dat de overheid in de toekomst kinderopvang helemaal gaan vergoeden. Al met al betalen ouders minder kinderopvang door de toeslagen. Overigens moet de kinderopvang voor toeslagen wel geregistreerd staan bij het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Als je als ouder besluit voor informele kinderopvang kom je niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Kijk voor verdere mogelijkheden bij kinderdagverblijf Rijswijk.

Wat zijn de voor- en nadelen van een informele kinderopvang?

Er zijn ouders die bewust en specifiek voor informele kinderopvang kiezen. Dit omdat het allemaal een stuk meer flexibel is. Daarnaast heb je wat meer persoonlijk aandacht voor het kind en zijn tarieven een stuk goedkoper. Daarentegen heb je bij formele kinderopvang wel het totale pakket en laat je je kind naar een kwalitatief goed locatie gaan waar ze goed kunnen groeien op alle vlakken. Er zijn genoeg leeftijdsgenootjes waar je kind kan mee spelen en dat is belangrijk. Een ander nadeel van informele kinderopvang is dat je geen kinderopvangtoeslag ontvangt.