Home Zakelijk Welke pallet het beste?

Welke pallet het beste?

0
Welke pallet het beste?

Er bestaan meer pallets op de markt dan sommige mensen misschien zullen denken. Hierbij gaat het om verschillende materialen, maar ook om afmetingen en hoe de pallet is opgebouwd. Welke pallet werkt nu eigenlijk het beste?

Materialen

Het materiaal waarvan de pallet gemaakt wordt, zal beïnvloeden hoe lang een pallet mee kan gaan en wat het maximum gewicht is dat er opgestapeld kan worden. Er bestaan meerdere materialen waarvan een pallet gemaakt kan worden. In deze blog zal geschreven worden over drie opties: houten pallets, kunststof pallets en kartonnen pallets.

Houten pallets worden het meest gezien. Dit is omdat de pallets veel verschillende voordelen hebben. Zo zijn houten pallets duurzaam en te koop voor een gunstige prijs. Daarnaast zijn ze nog milieuvriendelijk, omdat het goed te recyclen is, en zijn houten pallets makkelijk te repareren. Bij een houten pallet kan er namelijk een afzonderlijk deel gerepareerd worden. De rest van de pallet blijft dus verder intact, waardoor er minder grondstoffen en houten worden verbruikt. Houten pallets kunnen ook wel een grote draagkracht hebben. Dit kan oplopen tot wel 2000 kilo, al is het niet al te handig om dit te doen. Een nadeel van houten pallets is wel dat viezigheid en bacteriën in het hout kunnen achterblijven. Om dit op te lossen, kunnen de pallets geïsoleerd en schoongemaakt worden.

Voor elk logistiek bedrijf zijn kunststof pallets toch wel een aanrader. Deze pallets staan bekend om de grote draagkracht, terwijl de pallets zelf erg licht zijn. Een groot voordeel, zeker tegenover houten pallets, is dat kunststof pallets vochtbestendig zijn en tegen elk weertype kunnen. De lading kan dus buiten worden gelaten en het zou voor de kunststof pallets niet uitmaken. Het schoonmaken wordt ook makkelijker, omdat het materiaal niet al het water opneemt. Een leuk extraatje is dat kunststof pallets van een bedrijfslogo voorzien kunnen worden. Tegenover al deze voordelen staat wel dat kunststof pallets relatief duur zijn, al is het wel een investering.

En dan zijn er nog kartonnen pallets. Kartonnen pallets zijn ook milieuvriendelijk, erg sterk en licht. Deze pallets worden vaak gezien in de luchtvaart en scheepvaart. Omdat karton goed te recyclen is, kunnen de pallets die stuk zijn of niet meer werken gewoon in de prullenbak gegooid worden. Dat scheelt weer ruimte en moeite. Kartonnen pallets zijn echter niet bestand tegen water en zouden nog wel eens sneller stuk kunnen gaan.

Soorten pallets

Er bestaan verschillende soorten pallets. De soorten pallets zijn wel belangrijk om op te letten wanneer iemand een palletwagen heeft. Niet alle pallets zijn even makkelijk te gebruiken bij elke palletwagen.

De meest voorkomende pallets in Europe zijn de europallets. De afmetingen van de pallets zijn altijd 1200×800 mm, omdat dit de norm is binnen Europa. Europallets zijn te vinden in bijvoorbeeld supermarkten.

Een balkpallet is opgebouwd uit planken en balken, waardoor de pallet vanaf twee kanten opgepakt kan worden door een palletwagen. Balkpallets zijn in verschillende maten verkrijgbaar, maar het komt het meeste voor in 600×800 mm tot 1200×1200 mm.

Blokpallets zijn opgebouwd uit planken en klossen. Deze zijn vanaf alle vier de kanten open en kunnen dus van alle kanten opgepakt worden door palletwagens. Blokpallets zijn, net zoals balkpallets, in verschillende maten beschikbaar.

Welke pallets het beste werken, zal liggen aan waar de pallets voor gebruikt worden. Met de informatie die hierboven staat, kunnen al heel wat beslissingen genomen worden over wat de beste pallet is voor hoe het toegepast zal worden.